Legfrissebb híreink

Közös összefogással bármit elérhetünk
Közös összefogással bármit elérhetünk

Egy 8 hónapos babát és két gyermeket hagyott hátre az elhunyt édasanya.... címmel jelent meg ...

Látogass el keresztény könyvesboltunkba!
Látogass el keresztény könyvesboltunkba!

Szeretnénk megosztani az emberekkel angol nyelvű keresztény könyvgyűjteményünket. Regények, ...

Nyár=Táborok
Nyár=Táborok

A Dorkász Szolgálat által jól ismert nyári táborok időszaka elkezdődött. A 2019-es évben ...

További hírek
HU EN
Görgetés

Kék Vödör

Tartósélelmiszer-gyűjtő webshop
Kék Vödör

„mert éheztem és ennem adtatok!”

A Kék Vödör tartósélelmiszer-gyűjtő akció egy szociális étkeztetési projekt. 12 literes műanyag tároló vödrökben tartós élelmiszert gyűjtünk rászorulóknak.  A vödröket egyházak, gyülekezetek, iskolák és intézmények közösségei töltik meg élelmiszerrel.

Önkénteseink segítségével Debrecen szerte áruházaknál is gyűjtünk és szórólapos tájékoztatással kérjük a vásárlók segítségét, melyben kiemelt partnerünk a Coop Szolnok Zrt.
A projekt fő célja, hogy adományozásra szólítsuk fel azokat az embereket, akiknek lehetőségük van hátrányos helyzetű embertársaikon segíteni. Projektünkön keresztül hátrányos helyzetű időseket, csonka családokat és tartós beteget ápoló családokat támogatunk, ahol a havi bevétel nem teszi lehetővé, hogy minden nap elegendő étel kerüljön az asztalra.
2016-ban 4000 Kék Vödör telt meg a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve, így 8.000 embert támogattunk.
2017-ben 1500 Kék Vödör telt meg, ami 5.000 ember otthonába jutott el.
2018-ban 3000 Kék Vödröt telt meg, ami 10.000 ember otthonába jutott el.

Mobilház

Emberhez méltó lakhatási körülményekért
Mobilház

„jövevény voltam, és befogadtatok...”

A Dorkász a Máté evangéliuma 25. része alapján Jézus Krisztus szavait követve szeretne azoknak segíteni, akiknek a lakhatása nem megoldott. 

A Mobilház projekt azoknak a Debrecen peremvidékén, tanyavilágában élő embereket célozza meg, akiknek lakhatása emberhez méltatlan, nem biztonságos, nem zárható, nem fűthető. A kedvezményezettek telkén a Dorkász egy a csatolmányban található konténer-házat szállít ki, mely tartalmaz egy fürdőszobát, mellékhelységet, egy főző helyet és háló térséget. 

Az első mobilház tervei elkészültek és a telepítés is elkezdődött Pacon, Irénke néni számára, aki egy háztűzben elveszítette a házát. Baptista gyülekezeti tag. 

A projekt költsége mobilházanként 950.000,- Ft
 

Fogadj Örökbe egy Nagyit!

Idősgondozás
Fogadj Örökbe egy Nagyit!

„mert beteg voltam, és meglátogattatok...”

Ezzel a programmal a helyi gyülekezeteket szeretnénk aktivizálni, hogy rendszeresen látogassák a nehéz körülmények között, magányosan élő időseket. Az örökbefogadáson keresztül a támogatóknak is – akik általában nem ugyanahhoz a közösséghez tartoznak – lehetőségük van kapcsolatba lépni a kedvezményezettekkel. A „Nagyik” így segélycsomagokat kapnak és a személyes látogatásokon kívül levelezésen keresztül a szponzorokkal is kapcsolatba léphetnek.

A programban résztvevő időseknek már nincs a közelében családtag, aki gondoskodhatna róluk, egészségileg már nem áll módjukban kimozdulni és részt venni alkalmakon, így a program nélkül eltávolodnának a helyi közösségtől és egyedül kellene megoldani problémáikat.

Magyarország, idősödő társadalomként egyre nehezebben tudja megoldani a megfelelő gondoskodást az idősekről, a szociális rendszer nem tud mindenkit elérni közülük a megfelelő szintű szolgálatokkal.
A célcsoportba olyan idősek tartoznak, akiknél a napi étkezés, ruházkodás problémát jelent és nyugdíjukból nem tudják fedezni költségeiket.
 
Fogadj örökbe egy nagyit havi 2.500,- Ft-ért!
 
Olyan időseket támogatunk, akiknek havi bevételük nem elegendő a megéléshez. Egyedül élő, magányos nénik vagy bácsik, akiknek nincs családjuk vagy gondviselőjük, aki foglalkozna velük. Helyi kapcsolattartón keresztül juttatjuk el havonta az adományokat, ami lehet ruha, étel, takarító szerek vagy pénzbeli adomány gyógyszerek vásárlására.
 
 • Válassz ki egy időst a listából!
 • Támogasd havi 2500.-Ft-al.
 • Mi pedig adományodból ételt, ruhát vagy a háztartáshoz szükséges eszközöket eljuttatjuk a támogatottnak.
 • Szülinapjakor küldj egy üdvözlő képeslapot.

Táboroztatás

Művészetterápia, sport, közösség
Táboroztatás

„engedjétek hozzám a gyerekeket”

Olyan hátrányos helyzető gyerekeket fogadunk táborainkban, akiknek a szüleik nem tudják anyagilag biztosítani az alapvető hátteret gyermekeik tanítására, öltöztetésére. Holland művészetterapeutánk Ineke Ruiter látogat el hazánkba minden évben, hogy a gyereket közös foglalkozásokon keresztül tanítsa és elmondja nekik mennyire értékesek, minden milyen családból származnak.
Idén 138 hátrányos helyzetű gyermeket fogunk táboroztatni, akinek az egy főre jutó tábori költségük 34.000.-Ft.
Ezen kívül jelen leszünk a Debreceni Javítóintézetben is, ahol 34 fiatalnak fogunk foglalkozásokat tartani. Az ő táboruk kiadása egy főt tekintve 26.000.-Ft.
 
2018:
 • 6 tábor
 • 6 hét
 • 180 gyermek

Családgondozás

Rendszeres segítség a továbbjutáshoz
Családgondozás

„mezítelen voltam és felruháztatok”

Projektünk olyan hátrányos helyzetű családokat támogat, akiket egy helyi gyülekezet vagy családsegítő választ ki, eldöntve, hogy havi bevételük elegendő-e a megélhetéshez és a gyerekek taníttatásához.
Havi támogatást nyújtunk a családoknak adomány formájában, legyen az ruha vagy élelmiszer. Amikor egy család bekerül a projektünkbe, addig támogatjuk, amíg megélhetésük nem válik biztosítottá. Célunk, hogy segítsük előrelépésüket a mindennapokban.
 
Havi 2.000.-Ft támogatással hozzájárulhatsz még egy hátrányos helyzetű család támogatásához. Postai úton kérhetsz tőlünk sárga csekket, amelyet 12 hónapra elkészítünk vagy átutalással is támogathatsz egy családot, ez esetben kérjük a közleményben feltüntetni a projekt nevét.
 

Diakóniai szolgálat

Segítség a gyülekezeten keresztül
Diakóniai szolgálat

„ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel,
hanem cselekedettel és valóságosan”

Diakóniai szolgálatunk során gyülekezeteken keresztül juttatunk el több tonna ruhát és élelmiszert évente az emberekhez. Fő támogatóink a cégek, akik anyagi hozzájárulással, adományokkal segítik a munkánkat.
Legfőbbképpen olyan családokat és időseket támogatunk akik nem vesznek részt semmilyen szociális projektünkben és nem részesülnek havi segélyben alapítványunktól.
 
2018:
 • kb. 5 tonna ruhát kaptunk
 • 3000 élelmiszerrel teli kék vödröt töltöttünk meg
2017:
 • kb. 10 tonna ruhát kaptunk
 • 1000 15 kg-os élelmiszercsomagot
 • 2000 élelmiszerrel teli vödröt töltöttünk meg
2016:
 • kb. 10 tonna ruhát kaptunk
 • 1000x15 kg-os élelmiszercsomagot
 • 1500 élelmiszerrel teli vödröt töltöttünk meg

Érzékenyítés

Észrevenni és segíteni
Érzékenyítés

„ha segítetek a legkisebbnek, nekem segítetek”

Érzékenyítő tréningek

Kiknek és milyen céllal ajánljuk a tréninget?

Az érzékenyítő tréningek célja, hogy a résztvevők érzékenységét és tudatosságát növelje a rászoruló célcsoportok (szegényke, elesettek, megváltozott munkaképességűek, etc.) és a karitatív tevékenységek iránt.

Olyan cégek és munkavállalók számára biztosítunk alkalmazható anyagot, akiknek céljuk a jövőben megváltozott munka képességűeket foglalkoztatni, vagy a jelenlegi nehézségeikre keresnek megoldást.

Szívesen tartunk előadást iskolákban, tanulók számára, hogy kortársaik felé tanúsított viselkedésükkel szimpátiát keltsenek egymásban, megértőbbek legyenek és egyenrangúként viszonyuljanak a másikhoz.

A tréning három területet fejleszt:
 • észre venni: Mit jelent érzékenység szempontjából nyitott szemmel járni? Mit kezdjek azokkal az információkkal, melyeket nehéz (tragédia, szenvedés) tudomásul venni?
 • eldönteni: Mi az én szerepem ebben? Számít, ha én segítek vagy minden ugyanúgy marad? Hogyan születik meg a döntés, hogy valaki hajlandó segíteni?
 • segíteni: Hogyan segítünk jól? Kinek segítsünk és hogyan végezzük a segítségnyújtást úgy, hogy pozitív változást és fejlődést érjen el?
Érintett témák:
 • Szegénység: Kilépni a „buborékból”. Belátni, hogy milyen gazdagok vagyunk és felfedezni, hogy milyen sok módon, milyen sok mindenkinek segíthetünk a környezetünkben.
 • Megváltozott munkaképesség a munkatársi csapatban: hogyan dolgozzunk és éljünk együtt hatékonyan
 • Nemzetiségi kisebbségiekkel együttélés
 • Mindennapi érzékenyítés: Gyermekeink nevelése
 
Tréningek és felépítésük:
 • Dióhéj tréning: 45 perces előadás, 30 perces beszélgetés/gyakorlat, 15-500 fő
 • Félnap: 2x45 perc előadás,2x30 perc beszélgetés/gyakorlat, 15-50 fő
 • Nap: délelőtt elmélet, 2x1 óra kiscsoport feladatokkal, délután gyakorlat (páros, kiscsoportos feladatok, műhelymunkák, szituációk), 15-30 fő
 • Hétvége: (15-30 fő)
 • Péntek: ismerkedés, bevezetés, szintfelmérő (hol tartok most?)
 • Szombat: 3 fő előadás, 3 kiscsoportos beszélgetés, egyéni, önreflexióra épülő feladatok
 • Vasárnap: egyéni fejlődési tervek elkészítése

Az előadóról:
Érzékenyítés
Kiss Ábel Lukács, a szervezet igazgatója, gyakorolott előadó
 
További információért küldj nekünk üzenetet!

Kids4Kids

Gyerekek a gyerekekért
Kids4Kids

„akinek pedig kettő van, az ossza meg a másikkal”

Ki számít szegénynek?
Szegény akkor vagy, ha a szüleidnek nincs elég pénze arra, hogy te iskolába járhass és egészségesen étkezz vagy arra, hogy megvegyék a megfelelő gyógyszereket számodra, mikor beteg vagy, ha nem tudjátok megvásárolni a tanszert vagy kifizetni a fűtésszámlát/tűzifát, mikor kint hideg van, mindig ugyanazt a ruhát kell felvenned és nincsenek játékaid, amikkel játszhatnál.
 
Mikor vagy gazdag?
Gazdag vagy ha több dolgod van, mint amire szükséged lenne. Más szóval: túl sok mindened van. Sok gyerek megkérdezi tőlünk, hogy miért van egyeseknek ilyen sok mindene, másnak meg semmije? – Isten azért ad neked ilyen sokat, hogy megoszthasd azokkal, akiknek semmijük sincsen! Neked örömet szerez az, hogy adhatsz és a másik ember boldog lesz attól, hogy kaphat tőled valamit.

Istennek szüksége van rád és szeretne használni téged.

A K4K egy levelező klub gyermekek számára 10-14 éves kor között. Kapcsolatba hozzuk azokat a gyermekeket, akik szeretnék megosztani azt, amit Istentől kaptak olyan gyermekekkel, akik szegények.

Csatlakozás
A Dorkász Szolgálat szeretné elérni és megváltoztatni a Magyarországon és a környező országokban élő szegény gyermekek életét. Szeretnénk kapcsolatot teremteni a gazdag és szegény gyermekek között. Hogyan segíthetsz ebben?
 • írj levelet
 • tölts meg egy cipős dobozt ajándékokkal
 • segíts a Dorkásznak a tanszergyűjtésben
 • küldj szülinapi üdvözlőkártyát

Légy te is K4K klubtag! A tagság éves díja 3000Ft ($10)
 
Coop Ördög papír Gulyas Tüzép Ave Toyota Litográfia nyomda Szabados ok Dani Baromfiudvar
2019 © Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány - Minden jog fenntartva
készítette: WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
xxxxxxx